Bitcoin analyse: 4 redenen waarom BTC in mei kan exploderen!

Na een wilde rit in het eerste kwartaal van 2025 is de rust weer teruggekeerd voor Bitcoin (BTC). Van een recordhoogte van $109.000 in januari kelderde de koning van crypto eind maart naar $75.000, maar in april sloegen de bulls keihard terug. Met een slot boven de $95.000 en een markt die gonst van optimisme, lijkt BTC klaar voor een nieuwe sprint. Gaat Trump’s invloed een meg rally ontketenen, net als in 2019-2021? En waarom flipte zelfs Bitcoin-hater Peter Schiff? Hier zijn vier redenen waarom mei wel eens knetterend kan worden voor Bitcoin!
Bitcoin herstelt: Trump-angst wordt bullish vibe
April was een draaipunt voor Bitcoin. Na een beartest boven $75.000 op 9 april, klom BTC gestaag naar $95.000 tegen het einde van de maand. Een populaire crypto-analist op X spotte een patroon dat doet denken aan de epische rally na de coronacrash, toen Bitcoin in twee jaar tijd met 1200% steeg – een gemiddelde jaarlijkse ROI van 550%! Ter vergelijking: de S&P 500 doet het met een schamele 10% per jaar sinds 1957.
Wat drijft deze hype? De markten ruiken bloed nu Trump’s tweede termijn van start is gegaan. Net als in zijn eerste termijn zet hij Fed-voorzitter Jerome Powell onder druk om de rente te verlagen, en dat is historisch gezien een raketbrandstof voor BTC. Met de wereldwijde financiële markten die weer durven te gokken na de importpaniek, voelen crypto-bulls de wind in de zeilen. En zelfs Peter Schiff, de eeuwige Bitcoin-basher, deed een 180-graden draai: in een wilde tweetstorm op X vroeg hij volgers om BTC te doneren, belovend het nooit te verkopen. Ja, je leest het goed – Schiff is nu een HODLer!
1. Wall Street ETF’s slurpen Bitcoin op
De Bitcoin ETF’s van Wall Street zijn niet te stoppen. In 2024 bliezen ze de markt al op, en in april 2025 ging het feest gewoon door. Van 17 tot 29 april zagen Bitcoin ETF’s onafgebroken dagelijkse instroom, met handelsvolumes die soms de $1 miljard naderden. De week van 28 april leverde een monsterinstroom van $3,06 miljard op – de op één na hoogste ooit
Matt Hougan, Chief Investment Officer bij Bitwise, is laaiend enthousiast. “Ik verwacht dat Bitcoin ETF’s dit jaar een record gaan breken qua netto-instroom,” zei hij in een brief aan investeerders. En dat terwijl 2025 ‘slechts’ $3,7 miljard aan instroom zag, vergeleken met $35 miljard in 2024. Met Wall Street’s honger naar BTC en institutionele spelers zoals BlackRock die hun ETF-dominantie uitbreiden, is dit een mega-bullish signaal.
2. Semler Scientific en Strategy gaan all-in
Bedrijven blijven Bitcoin oppotten alsof het snoep is, en dat drijft het aanbod op beurzen omlaag. Semler Scientific, een gezondheidszorgtechbedrijf uit Californië, kocht op 29 april 165 BTC voor $15,7 miljoen, waarmee hun totaal op 3.467 BTC komt – gekocht voor $306,1 miljoen tegen een gemiddelde prijs van $88.263 per coin. Met een marktwaarde van $330,6 miljoen zitten ze al op winst. En sinds Semler in mei 2024 begon met hun Bitcoin-strategie, steeg hun aandelenkoers met 38%
Maar de echte koning van de BTC-accumulatie is Strategy (voorheen MicroStrategy). Op 28 april gooiden ze er nog eens $1 miljard tegenaan, waarmee hun stash op 553.555 BTC komt, gekocht voor een gemiddelde prijs van $68.500. Dat is een waarde van dik $50 miljard bij de huidige koers! Deze bedrijven zien Bitcoin als een schild tegen inflatie en een turbo op hun balans. En minder BTC op de markt? Dat betekent hogere prijzen.
3. Arizona springt op de Bitcoin-trein
Niet alleen bedrijven, maar ook overheden gaan voor Bitcoin. Na Trump’s executive order voor een Amerikaanse Strategic Bitcoin Reserve (SBR) met zo’n 198.000 BTC, volgen nu ook staten. Arizona stak in april een grote vinger op door een wetsvoorstel goed te keuren voor een staats-Bitcoin-reserve. Senator Wendy Rogers, een van de drijvende krachten, zei: “Crypto en Bitcoin zijn mega populair, vooral onder jongeren en onafhankelijken.” Als de gouverneur tekent, wordt Arizona de eerste staat met een officiële BTC-reserve.
Dit is geen kleinigheid. Als Arizona de trend zet, kunnen andere staten volgen, wat een run op Bitcoin zou ontketenen. En met Roswell, New Mexico, dat al een stadsreserve heeft, begint BTC eruit te zien als een serieuze speler in publieke financiën.
4. Whales maken golven
Geen crypto-markt zonder whales, en deze grote jongens zijn weer aan het spetteren! Een whale scoorde recent $9 miljoen aan winst op 22 tokens, waaronder BTC, en kocht 309 BTC voor $24,68 miljoen tegen $79.792 per coin. Met de huidige prijs van $95.000 zit hij al op $5 miljoen ongerealiseerde winst. Deze agressieve accumulatie schreeuwt vertrouwen.
Whale-bewegingen zijn vaak een glazen bol voor prijsstijgingen. Als deze grote spelers blijven kopen, kan dat een self-fulfilling prophecy worden. En met de markt die al bullish is, zouden hun aankopen de boel flink kunnen opschudden. Gaat mei de maand worden waarin BTC weer door de $100.000 knalt?
Wat nu voor Bitcoin?
De signalen zijn duidelijk: Bitcoin staat op springen. Met ETF-instroom, bedrijven zoals Semler en Strategy die BTC hamsteren, staten zoals Arizona die meedoen, en whales die de markt opschudden, voelt mei als een tikkende tijdbom.
Maar er zijn risico’s. Trump’s tarieven en macro-economische onrust kunnen roet in het eten gooien, zoals we in februari zagen toen BTC dipte na een Bybit-hack en handelsspanningen. Toch blijven analisten bullish, met voorspellingen van $131.000 of meer als de vierjaarscyclus post-halving zijn werk doet. We wachten het geduldig af.